Gepubliceerd op 22 februari 2023

Complimenten maken is leuk, ze ontvangen doorgaans ook.

‘Leuke trui, komt je figuur goed in uit.’ Veel mensen hebben geen idee waar de grens ligt tussen onschuldig geflirt en ongewenste seksuele intimiteit.

Hoe weet je of je seksueel geïntimideerd bent of wordt? Waar ligt de grens tussen een collegiaal grapje en een onprettige of zelfs onveilige situatie? Tussen een aardig compliment en een ongepaste versierpoging?

De basisregel: bij de vraag of iets seksuele intimidatie is, is de ervaring van het slachtoffer leidend. Dat betekent dat er sprake is van seksuele intimidatie als het slachtoffer het gedrag als ongewenst ervaart.

Zeg je ‘mooi strak jurkje’ of ‘blauw staat je goed’?

Wat belangrijk is in deze is dat mensen hun voelsprieten uitsteken. Het gaat erom dat je signalen oppikt. Reageert iemand vrolijk op je compliment of schrikt-ie? Vindt iemand het oké als je een hand op zijn schouder legt of verstijft hij? En het helpt natuurlijk als de ander aangeeft als iets niet prettig is. En als omstanders zich uitspreken. Ook zij kunnen helpen voorkomen dat bepaald gedrag uit de hand loopt.

Daarmee zijn we er niet. Wat naar mijn idee het belangrijkste is: mensen moeten geen drempel voelen grensoverschrijdend gedrag te melden.

Er moet in ieder geval worden geregeld dat melders hun verhaal op een veilige manier kunnen doen, zonder angst voor negatieve gevolgen. Stel hiervoor een externe vertrouwenspersoon aan. Daarmee laat je zien dat je ongewenste omgangsvormen niet tolereert. Het feit dat er zichtbaar beleid gevoerd wordt op (seksuele) intimidatie, maar ook op discriminatie en pesten op het werk, werkt preventief.  

Van belang is dat de gedragscode en een klachtenregeling bekend is bij medewerkers en dat hier aandacht voor is.

Bel of mail gerust voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.