Gepubliceerd: 10 januari 2023

Goede voornemens? Een goed voornemen is niet meer dan een verlangen. Wil je verandering, maak dan van je verlangen een doel.

2023 is van start gegaan…Heb je goede voornemens gemaakt?….Bij de start van het nieuwe jaar maken veel mensen goede voornemens. Ik ben afgestapt van het maken van goede voornemens en maak alleen nog maar realistische doelen.

In dit artikel geef ik jou tips om jouw doelen écht te bereiken.

Vorige week sprak ik een vrouw, ze wil graag beter met geld omgaan. Dit voornemen had ze vorig jaar ook en ook dat jaar ervoor, vertelde ze. 

Ze was er met volle moed aan begonnen, maar ze heeft weinig vertrouwen dat het haar lukt. Ze heeft last van schuldgevoel en van de boosheid op zichzelf, omdat het haar niet lukt haar goede voornemen waar te maken.

Wellicht is dit herkenbaar voor jou. Je weet dat je iets anders wil doen en je zou graag bepaald gedrag willen veranderen. Je hebt ook het voornemen om het te doen. Maar telkens als het moment daar is, dan lijken al je goede voornemens te smelten als sneeuw voor de zon. En of het nu gaat over beter met geld omgaan, gaan sporten, minder suiker eten, minder alcohol drinken, minder tv kijken, meer lezen, stoppen met roken, vermageren, etc … het zijn allemaal goede voornemens die waarschijnlijk nooit zullen lukken als je er geen echte doelen van maakt.

Waarom mislukken goede voornemens?

Een goed voornemen is niet hetzelfde als een doel.

Het is simpel: een doel zonder plan is niets meer dan een verlangen. En een goed voornemen is in feite niets meer dan een verlangen -> dus een doel zonder plan.

6 krachtige tips om succesvol je doelen te bereiken

 

1: Maak je voornemen persoonlijk, laat je niet beïnvloeden door wat je denkt dat anderen vinden.

Om te beginnen moet je jouw voornemen persoonlijk maken en er zelf achter staan. Als je iets alleen doet omdat je vrienden of familie dat vinden, gaat het niet werken.

Een belangrijk obstakel om goede voornemens uit te voeren kan ook liggen bij wensen die reflecteren wat sociaal gewenst is, maar waar je zelf eigenlijk niet achter staat. Dit is vaak het geval bij voornemens rond dieet en sporten. Je neemt je dingen voor, omdat je je laat leiden door maatschappelijke normen over een bepaald thema. Echter als je er niet echt zelf achter staat, heeft dat weinig zin.

Bedenk dus goed of je echt achter je voornemen staat!

 

2: Maak van je voornemen een concreet doel.

Hoe concreter je het doel formuleert, hoe groter de kans dat je het gaat bereiken. Dit doe je door zo nauwkeurig mogelijk gedrag te beschrijven. Wat ga je precies doen om je doel te bereiken? Hoe ziet dat eruit? Wees zo specifiek mogelijk zodat tussendoor ook meetbaar is of je op weg bent je doel te behalen.

Een handig hulpmiddel is hierbij het woordje ‘door’ te gebruiken: Ik ga mijn gezondheid en conditie een boost geven door vanaf 1 januari twee keer per week 30 minuten te wandelen.

Denk vooraf ook na over jouw excuses: wat ga ik doen onder stress of hoogspanning? Wat is mijn smoes en sabotageneiging dan? En hoe voorkom ik dit?

Dus in plaats van meer bewegen zeg je nu voortaan: ik parkeer mijn auto een kilometer van m’n werk zodat ik elke dag minstens 2 kilometer loop.

 

3: Formuleer je doel positief.

Een andere afhaker is een goed voornemen dat negatief wordt geformuleerd. Bijvoorbeeld: 'ik wil geen fastfood meer eten'. Door je doel zo te formuleren, blijf je steeds denken aan datgene dat je niet meer wilt doen.

Ons brein verstaat NIET het woordje “NIET”. Als je bijvoorbeeld zegt ‘ik wil niet meer denken aan een zebra met roze en blauwe strepen, dan is het heel moeilijk om dat beeld uit je hoofd te zetten. Als je zegt “ ik wil NIET meer roken” dan hoort ons brein “roken, roken, roken, roken”. Oplossing? Probeer je doel positief te formuleren.

Een positieve formulering geeft je een alternatief voor het gedrag dat je wil afleren. 

Zeg wat je wel wil, in plaats van wat je niet wil. Als je fastfood wilt vermijden, kun je dus beter zeggen: ik wil elke dag groentesnacks eten zoals worteltjes, komkommer en paprika.

 

4: Ondersteuning organiseren.

Als je dan een goed doel hebt en het is persoonlijk, concreet en positief reken er dan op dat het nog niet zo vanzelfsprekend zal zijn om het vol te houden. We starten vaak met de nodige positieve energie. Maar na verloop van tijd zwakt dat af en verliezen we misschien de drive om verder te gaan.

Zorg dus voor een stok achter de deur. Dat kun je doen door iemand in te schakelen samen te sporten. Je kunt elkaar dan motiveren door te gaan als het moeilijk wordt. Of spreek met iemand af dat wanneer het je over een half jaar niet gelukt is te stoppen met roken je 500 euro aan een bepaald goed doel schenkt. Voel je de stok achter de deur?

Door je voornemen te delen met een zo groot mogelijke groep mensen, maak je de kans op terugval kleiner. Vraag anderen om je te helpen ondersteunen. Dit kan zijn door je aan te moedigen of om geen dingen te doen die jouw afnemen van je voornemen zoals het aanbieden van een sigaret.

 

5: Zet kleine stapjes.

Deel je doel op in kleine stapjes. Begin als eerste altijd met iets wat je al kunt. Dat lijkt een dooddoener, maar is ongelofelijk belangrijk. De meeste veranderingen mislukken omdat de eerste stap te groot is. Stel je zelf de vraag: ‘wat moet ik hiervoor doen?’ net zolang totdat het absurd en belachelijk wordt. Voel je dat het antwoord belachelijk wordt? Neem dan de stap daarvoor als eerste, concrete actie. Hardloopschoenen klaarzetten of de snoeppot uit het zicht verwijderen lijken ogenschijnlijke kleine acties, maar zijn erg belangrijk om je doel te halen.

Hoe kleiner de stapjes, hoe beter je het volhoudt. Wil je gaan hardlopen? Ga dan niet direct 10 kilometer lopen, maar maak een plan waarbij je de afstand gaandeweg opbouwt in kleine stapjes.

Een vooruitgang is een enorm krachtige motivatie om door te gaan op weg naar je doel.

Zie terugval als een leermoment. Veel gedrag hebben we ons al jaren geleden eigen gemaakt. Dat leer je niet in één dag af. En die 10 kilo die je in twee maanden kwijt wilt raken, had je er ook niet in twee maanden bij. Het komt aan op gedragsverandering en dat is een proces waarbij je jezelf onderweg mag bijsturen en corrigeren.

En zit je op de goede weg? Beloon jezelf dan!

 

6: Maak gebruik van technologie voor je doel.

Maak gebruik van apps of podcasts die je bijvoorbeeld helpen om te stoppen met roken, je scores bijhouden van het bewegen en je aanmoedigen door te gaan. En schrijf je doel op bijvoorbeeld het magneetbord in de keuken of plak het op je dashboard in je auto. Zo vergeet je het doel niet en zie je hem elke dag terug.

Er zijn heel wat apps die je ondersteunen in het maken en volhouden van doelen. Bijvoorbeeld een Fitbit voor het bijhouden van je dagelijkse slaap, beweging, hartslag en apps om je sportactiviteiten bij te houden, apps voor het bijhouden van dagelijkse doelen, apps voor dagelijkse meditaties, apps om je financiën bij te houden etc. 

Met deze tools ben jij vast en zeker een grote stap dichter bij het realiseren van jouw goede voornemens, euh doelen!

Succes je kan het!

 

Vraag: Welk doel wil jij bereiken dit jaar en waar loop je tegenaan?